KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Anna, Hanna och Johanna

Cosmos, 2009-04-15

I 'Anna, Hanna och Johanna' får vi först möta Hanna. Hon föds i slutet av 1800-talet och växer upp i en by där skvaller är främsta informationskällan. När Hanna bara är 12 år blir hon brutalt våldtagen och som en följd av detta gravid. Hon stämplas obönhörligen som hora och en icke förutsägbar framtid väntar henne. Johanna, Hannas yngsta dotter, är något av en rebell, hon utbildar sig och blir politiskt aktiv. Hon träffar en man och efter ett flertal missfall föds äntligen Anna. När Anna blir vuxen bestämmer hon sig för att skriva en bok om släktens kvinnor och hon upptäcker att de har mer gemensamt än hon först trott.

Marianne Fredriksson (1927-2007), är en av våra mest älskade författare. Hon har gett ut femton romaner och hennes verk finns översatta till 47 språk. Hon började sin karriär som journalist på Göteborgstidningen och Svenska Dagbladet där hon grundade Idag-sidan. Senare blev hon chefredaktör för Allt i hemmet och startade tidningarna Vi Föräldrar och Allt om mat. 'Anna, Hanna och Johanna' (1994) är en av hennes mest uppskattade böcker och den har varit en bestseller både i Sverige och utomlands.

'Anna, Hanna och Johanna' är tre generationers kvinnor i samma familj och en resa mellan tre generationers kvinnoliv. Berättelsen är också en resa i det svenska samhället där människors levnadsvillkor utvecklas från fattigdom till välstånd. Det är en modern klassiker skriven ur ett jämställdhetsperspektiv. En stark och gedigen historia som är lätt att identifiera sig med.

Det här är första gången som 'Anna, Hanna och Johanna' sätts upp i Sverige. Riksteatern och Regionteater Väst är mycket stolta över att få presentera denna samproduktion under en lång turné med Sverigepremiär i Uddevalla den 17 januari.

Medverkande
» Agneta Ahlin
» Michael Engberg
» Rebecca Hayman
» Lisbeth Johansson
» Veronica Kurba
» Bo G Lyckman
» Pär Malmström
Regi: Judith Hollander
Producent: Regionteater Väst  

Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2021-08-26

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.