KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

Stig Dagerman i ord och ton

Kulturhuset Ängeln, 2009-04-14

Skribent: Catarina Nitz

Texter utan bäst-före-datum

Stig Dagerman var en författare och journalist som dog ung i sviterna efter en djup depression. Hans självmord vid 31 års ålder satte punkt för en uppmärksammad stor produktion, bland annat romaner, noveller, reportageserier, dramatik och närmare 1000 dagsverser som publicerades i den syndikalistiska dagstidningen Arbetaren.

I går gästades Katrineholm av Stig Dagermans son René och pianisten Leif Gellerfalk som hade med sig ett program i ord och ton som bygger på Stig Dagermans texter och René Dagermans egna minnen och tankar. En ganska knagglig föreställning om man bara betraktade den på ytan och inte lyssnade på det som sades.

För Stig Dagermans texter håller än, och rymmer många aspekter. Djupa, filosofiska resonemang och humoristisk satir, dagsfärska iakttagelser från samtiden och tidlösa allmänmänskliga reflektioner, allt skrivet på ett språk som inte missuppfattas.

Tillsammans målade René Dagerman och Leif Gellerfalk ett impressionistiskt porträtt av Stig Dagerman, och båda hade varsin palett att välja färger ifrån.

Leif Gellerfalk framförde visor – tonsatta Dagermantexter – som alla bjuder på bitande satir och humor och en märkvärdig aktualitet fast de skrevs för 60 år sedan.

René Dagerman läste stycken ur olika publikationer och böcker som han knöt ihop till en kronologisk berättelse om faderns uppväxt och liv. Det handlade mindre om hans författarskap och mer om familjelivet och uppväxten som bjöd på tragedier och tuffa perioder men också på kärlek och trygghet hos farföräldrarna i Älvkarleby. René Dagerman målade med mörkare färger och dynamiken mellan humorn och allvaret och kraften i Stig Dagermans skrivande fick föreställningen att inspirera till att läsa mer av en av 1940-50-talens största svenska författare.
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.