KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

Tills döden skiljer oss åt

Cosmos, 2009-03-29

Skribent: Catarina Nitz

Skön teaterupplevelse i Cosmos

Om makten i ett förhållande och om lögner handlar 'Tills döden skiljer oss åt', en föreställning i en akt med de båda skickliga skådespelarna Kajsa Ernst och Göran Stangertz, som spelades i Katrineholm på söndagseftermiddagen.

Pjäsen handlar om hur deckarförfattaren Gilles kommer hem från sjukhuset till sin fru, Lisa, efter en fallolycka. Gilles har tappat minnet, och hans hustru sedan 15 år berättar vem han är.

Tvivlen är många. Vem är det som Lisa försöker återskapa? Gilles litar inte på Lisas version av honom och deras äktenskap. Är han mannen som gillar att shoppa och dricka te, är deras relation fylld av värme, humor och passionerat sex?

Har Gilles förresten tappat minnet? Lisa tvivlar allt mer, och precis som i de deckare som Gilles skriver, nystas historien upp. Den är inte vacker, men slutar ändå i någon sorts hopp. Båda ljuger, men kärleken till varandra ser ut att klara otrohet och mordförsök, svartsjuka och lögner.

Det visar sig att olyckan i själva verket var ett slag i huvudet som Gilles fick ta emot av Lisa som misstänkte att han hade en annan kvinna. Minnesförlusten var en lögn från början till slut, liksom Lisas bedyranden om att de har "ett öppet förhållande".

Göran Stangertz och Kajsa Ernst är kända personer, och Cosmos är en för mig välbekant scen. Det är inte ofta det händer, men under gårdagens föreställning glömde jag tid och rum och sögs helt in i Gilles och Lisas äktenskapliga drama. Dialogen och intrigen är visserligen tillspetsad, men Björn Melanders regi och Stangertz och Ernsts skådespelarinsatser lyfter fram det djupt mänskliga i pjäsen. Man har tillåtit sig att lita på ett bra manus och behöver aldrig springa, skämta eller gasta för att få till ett tempo.

Spänningen hålls vid liv hela tiden utan effektsökeri.

Det är bara att gratulera arrangerande Katrineholms teaterförening och teaterbesökare som bänkat sig i Cosmos i går eftermiddag till en riktigt skön teaterupplevelse.
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.