KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Tills döden skiljer oss åt

Cosmos, 2009-03-29

Tillsammans med Helsingborgs stadsteater spelar Riksteatern äktenskapsdramat 'Tills döden skiljer oss åt', i regi av Björn Melander och med Göran Stangertz och Kajsa Ernst på scenen.

Deckarförfattaren Gilles vaknar upp från medvetslöshet efter en olycka. Han har tappat minnet och hans fru Lisa försöker återskapa det. Men vad händer om minnet kommer tillbaka? Minns de samma sak? Eller är Gilles minnesförlust en möjlighet att rätta till det förflutna, korrigera det som hänt, att få börja om… En föreställning om hur beroende vi är av varandra, om kärlekens villkor ..... tills döden skiljer oss åt.

– Det är en kärlekshistoria mellan två människor som får chansen att börja ett förhållande efter 15 års äktenskap, säger Göran Stangertz.

– Jag får associationer till Hitchcock. Det pågår någonting. Men man vet inte vad det är. Jag vet att det är någonting. Och vill veta vad det är. Men jag vet fan inte vad det är, fortsätter Kajsa Ernst.

– Det vanliga är att man reder ut ett brott och så får man fram en brottsling, och så är man nöjd med det. I det här fallet är det så att man kanske inte vill ha fram sanningen, för den är så fruktansvärd, avslutar Göran Stangertz.

'Tills döden skiljer oss åt' har tidigare spelats i Frankrike, Danmark och Norge. Pjäsen är skriven av Eric-Emmanuel Schmitt, etablerad författare i Europa. Hans 'Oscar och den rosa tanten' gick på Riksteaterturné i våren 2007 med Anita Wall, då i en bearbetad monologform. Eric-Emmanuel Schmitt är en av Europas allra bästa samtida författare och pjäsen får här sin Sverigepremiär.

Medverkande
» Göran Stangertz
» Kajsa Ernst
Producent: Helsingborgs Stadsteater / Riksteatern  

Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2021-08-26

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.