KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

Världens bästa böcker

Cosmos, 2004-10-27

Skribent: Jenny Wistbacka

Kanske inte världens bästa pjäs, men tillräckligt bra

Katrineholms teaterförening har haft ett relativt lågt besökarantal under hösten. Repertoaren kanske är för tung för katrineholmarna trots att föreningen har en fin blandning av komedi och tragedi, eller är det så att man inte har tillräckligt kända namn att locka med?

Hur det än är med den saken så hade besökarna vid arrangemanget på Cosmos i onsdags förra veckan roligt när Westbergs teater & nöje framförde pjäsen ’Världens bästa böcker’.

Omöjlig fråga
Vilka är egentligen världens bästa böcker? Det går naturligtvis inte att svara på. Var och en har sina egna favoriter. Kanske borde pjäsen heta Världens mest kända böcker.

Det amerikanska originalets titel är ’All the Great Books’. Hur som helst så behandlar Westbergs teater & nöje 86 böcker på 98 minuter.

Det är tre härliga komiker som står på scenen, var och en har sin egen personliga stil.

Buffliga och fisförnäma
Ulf Eriksson står för det lite buffliga, Sten Hellström är lite mer strikt på ett roligt fisförnämt vis och Per Wernolf bidrar med en slags ungdomlig naivitet. Skådespelarna har var sin grundkaraktär som de använder som röd tråd genom hela föreställningen, sen spelar de även figurer från böckerna som tas upp.

’Världens bästa böcker’ är en väldigt ojämn föreställning. Det verkar svårt att hålla tempot uppe. Stundtals är skådespelet otajmat, skämten enbart fåniga och det känns billigt.

Idén med att ta upp en mängd godbitar ur kända historier och skämta om dem är underbar. Men ganska ofta och särskilt under första akten fungerar inte idén på scenen.

Flera höjdpunkter
Men det finns även många höjdpunkter. Plötsligt får publiken uppleva lysande skådespeleri och härligt sjuk komik. Skådespelarna släpper loss ordentligt, energin sprudlar och publiken visar sin uppskattning genom skratt och spontana applåder.

Den osynliga muren som finns mellan publik och skådespelare rivs ofta under föreställningen då publiken får vara med i spelet.

Bland annat genom att kasta bollar och nysa ...

Katrineholmarna verkar gilla att förvandlas från åskådare till medaktörer. Ju fler sådana tillfällen som uppkommer desto högre stämning blir det i salongen. Även skådespelarna ser ut att tycka det är roligt. Sen är det möjligt att det blir lite väl flamsigt ibland, men det är förstås en smaksak.

Under föreställningen förekommer flera ljudeffekter. Dessa framhäver på ett underhållande sätt historierna som berättas och de bidrar även till att göra underhållningen fylligare. Ljussättningen är enkel och lyckad.

Världens bästa böcker är definitivt inte världens bästa komedi. Men pjäsen har ändå ett visst underhållningsvärde.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.