KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

Mumin, var är du?

Cosmos, 2004-03-13

Skribent: Cecilia Sundfeldt

Mumintrollet rockade loss

Vad kan vara en bättre start på våren än att gå på vårkonsert?

Inget, tyckte den stora publiken barn som samlats i Cosmos på lördagen. På plats fanns Lilla My och Snusmumriken och Muminbandet bestående av Too-ticki, Polishemulen och Filifjonkan. Men vart var Mumintrollet själv?

Han var borta.

Katrineholms Teaterförening har denna vår bestämt sig för att lägga det mesta krutet på barnen. Med en påkostad barnmusikal med tre skådespelare och tre musiker på scen.

Gruppen Mynta har gjort musikal av Mumintrollet. Det skulle kunnat bli ganska gräsligt. Tove Janssons kapitelböcker om Mumintrollet är sammansatta och tänkvärda och handlar om ensamhet, rädsla och andra svåra saker. Dessutom är de skrivna på ett poetiskt språk. De är tänkta för större barn som böljat reflektera över livets skuggsidor och överraskande glädjeämnen.

Men gruppen Mynta har använt sig av figuren till en musikal för barn från fyra år - hur går man i land med det?

Ganska bra faktiskt. Tove Janssons förundran för naturen finns kvar när Lennart Lindbloms Snusmumrik berättar poetiskt om sin vintervandring. Och Annika Metsäs Lilla My är lika arg, självständig, trotsig och charmig som i böckerna. Själva Mumintrollet är väl den gestalt som får sämst konturer, men så kan det heller inte vara särskilt lätt att spela teater instängd i en varm Muminkostym.

Taket lyfte
Tove Janssons texter får mycket av sin spänst i de inbyggda språkliga motsättningarna. Det kan man ana i dialogen mellan Snusmumriken och Lilla My.

- Jag älskar att lyssna på tystnaden, säger Snusmumriken.

- Men tystnaden kan man väl inte lyssna på. Den låter ju ingenting, invänder Lilla My.

- Jo, det finns mer att höra i tystnaden än man kan tro, svarar Snusmumriken.

Fast det är kanske inte de filosofiska undertonerna som går bäst hem hos barnen. De verkar uppskatta Lilla Mys alla spex och upptåg mest. Hon busar med sina vänner, ja, hon är ett riktigt yrväder i sin röda klänning.

Fartfylld föreställning
Den medryckande musiken och Annika Metsäs energi på scen gör Myntas Muminmusikal till en fartfylld föreställning.

Och barnen är inte sena at hänga på när det ska sjungas allsång.

När Muminbandet rockar loss på slutet flyger barnens händer upp luften och både vuxna och barn sjunger så att taket nästan lyfter.

Efteråt får alla barn som vill komma fram och hälsa på Mumintrollet. För de allra minsta är det kanske det bästa av alltihop.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.