KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


Piller & pulver på Djulö slott

Djulö Friluftsteater, 2017-07-07 ... 2017-07-23

Skribent: Rosel Jern
Foto: Per Larsson

Sjukt och ilsket söker sin kur på friluftsscenen

Emlig är ett dialektalt ord som blivit alltmer spritt. Emlig är just vad Elvira med det passande efternamnet Krank är. Det är mycket lavemang och läkare, men också benhårda nypor och bedrägliga beteenden i årets friluftsteater vid Djulö.

Molières komedi "Den inbillade sjuke", i mycket omarbetat skick, ligger till grund för denna uppsättning av Katrineholms Riksteaterförening (tidigare Katrineholms Arbetarteater).

"Piller & pulver på Djulö slott" kretsar kring den välbärgade Elvira Krank som tillbringar sin mesta tid med att fundera på och tala om sina åkommor. Hon trängtar efter att bli uppmärksammad och ompysslad, och betalar dyra pengar till läkare och apotekare. Att dottern Sofia (Ellinor Lundvik) ska gifta sig med en läkare är hennes bergfasta uppfattning och vilja. Sofia är förstås kär i en annan.

Komediennen Agneta Welander är som klippt och skuren för rollen som Elvira Krank. Elviras klagande och ömkande av sig själv mellan vredesutbrotten, då hon glömmer att hon knappt kan gå, är pjäsens centrum. Bakom hennes rygg försiggår både ett och annat.

Pjäsen innehåller såväl invecklade repliker som musikaliska inslag med texter som faller väl in i sina välkända melodier. Där känns både Bellman och schlager igen. "Fjäril'n vingad syns på Haga" blir "Du ser salig ut Sofia".

De stora skratten vilar på skådespelarnas prestationer. Rollerna har möjligheter.

Denna tappning av pjäsen heter ursprungligen "Kärlek och lavemang" och spelades på Fredriksdalsteatern i Helsingborg för ett antal år sedan med Eva Rydberg i huvudrollen. Bearbetningen av 1600-talspjäsen gjordes av Adde Malmberg och Hans Bergström.

Molière drev med sin egen hypokondri då han skapade "Den inbillade sjuke" och spelade själv huvudrollen. Han visade sig dock vara allvarligt sjuk då han under sin fjärde föreställning kollapsade på scenen och dog senare samma dag.

"Det var inte läkarna Molière drev gäck med, det var möjligheterna i deras konst", förklarar Elviras bror Evald (Åke Pettersson) för sin syster, då han försöker tala förstånd med henne.

De möjligheterna gör pompösa läkaren Hierta (Jens Wistbacka) och högdragna Lungholm (Andreas Andersson) mesta möjliga av när de träffar på en så tacksam patient. Lungholms son Nicodemus (Jonathan Andersson) drar stora växlar på sin blivande läkartitel. Belöningen ska bli Elviras dotter Sofia. Sofia får hjälp av den påhittiga husjungfrun Petronella (Veronica Malmsten). På Djulö slott ordnar sig allt till det bästa, såsom förväntat. Godheten segrar och det bedrägliga kommer till korta.

Publiken kan fägnas av en lättsam föreställning, en mycket vacker spelplats och pausservering som Malmköpings Lottakår står för.

Föreställningen, i regi av Pia Widlund, hade premiär på fredagskvällen och ges denna och de två kommande helgerna i juli.




Webbplatsen uppdaterad 2024-03-05

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.