KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Artikel •

I aftonstjärnans tid

Cosmos, 2002-04-07

Skribent: Johan Sjöstrand

De gör sig roliga på andras bekostnad

Teater Aftonstjärnan med Kent Andersson i spetsen är något av det mest göteborgska man kan tänka sig. Sedan september förra året har revyn 'I aftonstjärnans tid' dragit fulla hus, nu är det dags för riksturné. Den 7 april kommer revyn till Katrineholm.

Under två månader ska cirka 30 svenska orter få besök av 'I aftonstjärnans tid'. Turnén är ett samarbete med Riksteatern.

- Det är en nummerrevy med det speciella tonläge som kommer av att jag och Kent skrivit något, säger Anders Wällhed, regissör och författare.

- Det drar åt kabaréhållet. Jag tycker inte man behöver trycka så hårt på revybegreppet, vi presenterar texter med olika form och innehåll, säger Kent Andersson, skådespelare och författare.

För sex år sedan återvände Kent Andersson till Göteborg efter en period på Dramaten och olika privatteatrar i Stockholm. Idén om att utnyttja den ärevördiga teatern Aftonstjärnan på Hisingen i Göteborg växte fram. Där såg Kent Andersson sina första filmer och teaterföreställningar i början av 1940-talet.

- Vi samlade folk vi kände och tyckte om för att köra några föreställningar. Det blev en publiksuccé och nu har vi spelat 400 utsålda föreställningar, säger Anders Wällhed.

Nummer byttes ut
Första revyn 'Under aftonstjärnan' följdes av tre till och nu ska alltså den senaste, 'I aftonstjärnans tid' ut på turné. Några nummer har bytts ut eftersom de bedömts vara allt för Göteborgstypiska, men manusförfattarna Wällhed och Andersson kan inte göra så mycket mer åt sitt ursprung. 'I aftonstjärnans tid' är nutidsorienterad och kritisk över vart vårt samhälle är på väg.

- När man ser hur allt som vi byggt upp i samhället börjar rasa och naggas i kanten, det är klart att det är smärtsamt, säger Kent Andersson.

- Allt på TV som ska vara kul är ironiskt. Folk är roliga på andras bekostnad, men det är inte vi. Man delar så många av samhällets problem, det går inte att ställa sig utanför och betrakta, fortsätter han.

Anders Wällhed har svårt att beskriva vad 'I aftonstjärnans tid' handlar om. Tillsammans med Kent Andersson kommer han fram till att den beskriver ett slags tillstånd, hur det svenska samhällsklimatet ser ut i dag. Men föreställningen kräver ingen större politisk förförståelse, bara vanlig livserfarenhet. Arbetslöshetens effekter på Sverige tas upp och revyn innehåller också en minidokusåpa som utspelar sig på Hisingen.

- Att vara rolig är inga problem. Det är det allvarliga som är det svåra, säger Kent Andersson.

På scenen har Kent Andersson sällskap av Maria Hörnelius, Mirja Burlin, Erik Ståhlberg och Lasse Brandeby, mer känd som Kurt Olsson och Rolf Mjunstedt i 'Rena rama Rolf'.

- Turnén kommer att bli en nytändning för oss, säger Kent Andersson.

Lägger sig på soffan
Han och Anders Wällhed har känt varandra i 20 år. Manusförfattandet beskriver han som en process där han går runt och pratar medan Anders Wällhed skriver.

- Sedan lägger jag mig på soffan och fortsätter prata, säger Kent Andersson.

- Vi går långa promenader och pratar, sedan pratar vi vidare i telefon. När vi pratat tillräckligt skriver manuset sig självt. Bra manus gör det, säger Anders Wällhed.

- Och så undrar man "hur fan gick det till?", säger Kent Andersson.




Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.